Hoe wedden ?

De notering van een paard

De notering wordt berekend op basis van de totale inzet op ieder paard

Wedden is eenvoudig. Bij iedere draf- of galopkoers krijgt een paard een bepaalde notering, die de verwachte opbrengst uitdrukt van het paard bij iedere inzet van 1 euro op het einde van alle inzetten bij PMU en PMH (pari mutuel hippodrome – gezamelijke weddenschappen hippodroom).

De notering laat toe de paarden die het meest worden gespeeld te kunnen onderscheiden.
Een paard waarop veel wordt ingezet ziet zijn notering zakken en hij wordt FAVORI, met een grotere kans te winnen maar met een mindere opbrengst.
Een paard waarop weinig wordt ingezet ziet zijn notering oplopen en hij wordt OUTSIDER, met een verminderde kans te winnen maar met een grotere opbrengst.

Vb. 3 euro « winnend » ingezet op een FAVORI met een notering van 3 tegen één geeft 9 euro wanneer dat paard inderdaad wint.

Wedden bestaat uit 3 delen

1. De inzet (het bedrag) dat minimum 3 euro bedraagt

2. De kopnummers van de paarden die de gokker kiest op basis van zijn inspiratie

3. De soort van weddenschap

De soorten weddenschappen

De eenvoudige weddenschap

Winnend : het aangeduide paard wint de koers.
Geplaatst : het aangeduide paard eindigt bij de 3 besten van de koers.

De dubbele weddenschap

De 2 aangeduide paarden eindigen 1ste en 2de van de koers in willekeurige volgorde.

Het trio

Bij deze weddenschap duidt men de drie paarden aan die op de 3 eerste plaatsen zullen eindigen in willekeurige volgorde.

Le tiercé

Bij deze meest bekende manier van wedden moet men net als bij het trio de drie paarden aanduiden die op de 3 eerste plaatsen zullen eindigen. Doet men dat in volgorde, dan wint men de tiercéopbrengst in volgorde. Doet men dat in willekeurige volgorde, wint men de tiercéopbrengst in willekeurige volgorde, wat lager is dan in volgorde.

De toeschouwers hebben ongeveer 30 minuten de tijd tussen twee koersen om hun weddenschappen af te sluiten.
Afhankelijk van de weddenschappen evolueren de noteringen van de paarden en de weddenschappen tot de start van de koers.

De manieren van wedden

Een weddenschap op de hippodroom afsluiten kan gebeuren volgens 2 manieren:

  • de onderlinge manier: de notering op het moment van het afsluiten van de weddenschap is niet gegarandeerd, enkel de notering op het startsignaal telt
    Vb. een toeschouwer kan dus tien minuten vóór de koers op een paard inzetten 3 tegen 1, en deze notering zien ineenstorten of opklimmen tot aan het startsignaal volgens het aantal binnenkomende weddenschappen (het principe van vraag en aanbod).
  • bookmakers : de notering van het moment dat de weddenschap wordt afgesloten is gegarandeerd, wat ook de verdere evolutie moge zijn. Deze manier van wedden wordt enkel toegepast bij winnend- of plaatsweddenschappen.la cote donnée au moment du pari est garantie quelque soit son évolution ultérieure. Ce type de paris est utilisé uniquement pour les paris gagnants et placés.

Opmerking : Bij alle weddenschappen die worden afgesloten op de hippodroom wordt er weinig afgehouden: de opbrengst van de winnaars beslaat procentueel anderhalf keer wat men kan winnen in de loterij !

De soorten koersen

De Waalse Hippodroom | Mons-Bergen organiseert Belgische rennen waarop de Belgische gokkers kunnen spelen, maar ze organiseert ook “Premium” rennen die de basis vormen voor Belgische gokkers, Franse gokkers en gokkers uit landen met een partnership met de Franse PMU.

De Franse wetgeving verbiedt weddenschappen via bookmakers tijdens zo’n “Premium” koers.

 

Galerijen

Grand Prix de la Toussaint Grand Prix de la Toussaint Grand Prix de la Toussaint Grand Prix de la Toussaint Grand Prix de la Toussaint Grand Prix de la Toussaint Grand Prix de la Toussaint

Getuigenissen

Een avond lang doken wij in een onbekende wereld vol met passie, hoop en overwinningen…
De attente onthaal en de informatie die we kregen maakte van ons nieuwelingen experts op papier !
In de ban van de sfeer en gemotiveerd om ons geld op te strijken, kregen we verschillende adrenalinestoten…
We werden als prinsen onthaald met een heerlijke traiteurdienst, en het werd een onvergetelijke avond.
En we zeiden het allemaal, … we komen terug !

 

 

Georges Winant

Voorzitter van de Rotary Club Ath

In onze blog

13 Mar

Les traditionnelles courses aux œufs l'Hippodrome de Wallonie sont de retour !

 

11 Dec

Venue de Père Noël

Cette année encore le Père Noël à décidé de faire escale

11 Dec

Marché de Noel 2018